Obiectivele SMART si importanta lor in NLP

Obiectivele SMART erau foarte la moda in urma cu cativa ani in universul corporatist. Potrivit modelului SMART, Obiectivele SMART trebuie sa fie Specifice, Masurabile, Realizabile, Realistice si Sincronizate/Temporizate. Programarea neuro-lingvistica (NLP) merge mai departe cu Obiectivele SMART si adauga informatia senzoriala, care ne poate ajuta sa ne modificam comportamentul si sa cautam sprijin in resursele exterioare, inclusiv mentori.

NLP transforma Obiectivele SMART intr-unele si mai destepte prin implicarea in ajutorul atingerii scopurilor personale gratie unor procese bine puse la punct. Programarea neuro-lingvistica se bazeaza pe abordarea SMART si te determina sa-ti folosesti toate simturile pentru a construi un obiectiv si sa-l aranjezi astfel incat sa fie mai mult decat Specific, Masurabil, Realizabil, Realistic si Sincronizat/Temporizat. Acest proces presupune sa raspunzi la niste intrebari care te poarta intr-o aventura unica in interiorul tau prin raspunsuri la intrebari de genul cum, de ce, etc. In urma acestui interogatoriu intern incepi sa intelegi motivele reale pentru care doresti sa-ti atingi anumite obiective. Doar sapte intrebari te pot duce la rezultatul mult dorit: Este obiectivul fixat pozitiv? – vei sti ce vrei cu adevarat ca sa poti mentine „directia”. Este obiectivul initiat de la sine, mentinut si sub controlul meu? – vei sti daca nu cumva ceea ce ti-ai propus nu faci pentru tine ci pentru altcineva. Descrie obiectivul procedura probelor? – cand stiu ca mi-am atins scopul? Este contextul obiectivului clar definit? – unde, cand, cum si cu cine? Obiectivul identifica resursele necesare? – fie oameni, cunostinte sau alte instrumente. Am evaluat daca obiectivul e ecologic? – adica daca ce ti-ai propus „bate” cu toate aspectele vietii tale.

Reuseste obiectivul sa identifice primul pas pe care trebuie sa-l fac? Atingerea unei tinte, indeplinirea unui obiectiv e mult mai usoara cand acesta e clar definit si e vizibil. Obiectivele SMART sunt mai simplu de atins si mai rapid daca se respecta formula in patru pasi care garanteaza succesul si atingerea tuturor obiectivelor: Cunoaste-ti rezultatul-specificarea precisa a ceea ce vrei este un lucru vital. Actioneaza – nu astepta sa faca altii pasii pentru tine, ia atitudine! Fii atent la tot ce iti transmit senzorii – vazul, auzul, senzatii, sentimente. Fii flexibil in comportament – cine isi controleaza mai bine comportamentul castiga intotdeauna. Foarte importante pentru reusita oricarei actiuni, Obiectivele SMART pot fi descoperite si consolidate daca apelati la specialistii de la http://www.nlpdiscovery.ro, prin cursuri si seminarii foarte interesante despre care cei care au participat deja la ele au numai cuvinte de lauda - www.nlpdiscovery.ro/testimoniale-clienti/.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu