Unii arunca, altii mananca

Trist, dar adevarat este faptul ca in timp ce unii stau cu frigiderele pline si au mancare din belsug altii nu au mai mancat de zile intregi, iar seara se pun in pat flamanzi, cu burtile goale gandindu-se ca poate maine vor avea mai mult succes ca in ziua ce tocmai se incheiase. Daca acest fapt este trist, vreau sa va spun ca vestea urmatoare este si mai cutremuratoare. In timp ce unii sufera de foame, in Romania se arunca annual, la gunoi mai mult de 5 milioane de tone de mancare. Cu aceasta cantitate de mancare risipita s-au putea hrani mai multe orase timp de un an de zile.

Oameni nevoiasi care nu isi permit sa mearga intr-un supremarket ar dori sa manance ceea ce altora nu le mai trebuie. Acest lucru de altfel se si intampla. In piete sau pe la colturile blocurilor, locuri unde se afla amplasate tomberoane de gunoi, stau oameni nevoiasi care pandesc momentul cand se arunca gunoiul sau legumele si fructe stricate de pe tarabe. Acestia cauta printre ceea ce este nefolositor pentru a gasi ceva cu care sa-si stapaneasca foamea.
 
Acesti oameni sunt in pragul disperarii. Oameni cu fetele brazdate de durere, pe care din cauza lipsei de igiena, nu dai doi bani. De multe ori, din cauza aspectului exterior, acesti oameni sunt asociati cu niste facatori de rele. Dar daca cineva se apropie sa le asculte povestea se poate descoperi ca printre ei sunt foste elite ale Romaniei…oameni care candva aveau slujbe respectabile si situatii financiare stabile. Insa, pensiile mici sau alegerile gresite i-au transformat in ceea ce nu credeau ca au sa ajunga vreodata.
 
Cantinele sociale din tara sunt pline pana la refuz. Mai mult de 500.000 de oameni le trec pragul pentru a supravietui. Pentru unii masa primita de la stat este singura mancare pe care o mananca inr-o zi. Vazand problema, se incearca rezolvarea ei. Guvernul se straduieste sa convinga marii producarori de alimente sa reduca substantial pretul produselor in preajma termenului de expirare. In Franta se practica acest lucru, iar produsele care se apropie de data cand trebuie aruncate sunt reduse cu pana la 90%.

Problema este sfasietoare, dar pana se va rezolva, din pacate peste 500000 de oameni din Romania sufera de foame in fiecare zi. In timp ce unii au prea mult, altii duc lipsa si nu-si pot asigura traiul zilnic. Acestia din urma se vor avanta spre tomberoanele pline cu resturi, care sunt un focar de infectie ce ii pot imbolnavii in orice moment.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu