Rolul jocurilor in dezvoltarea copilului

Jocurile sunt esentiale pentru dezvoltarea emotionala, sociala si cognitiva a unui copil. Prin intermediul jocului copilul isi dezvolta imaginatia, devine mai receptiv la ceea ce se intampla in jurul sau. Daca considerati ca joaca este o pierdere de timp, acest articol vine sa va constrazica aceste convingeri si sa va faca sa luati in calcul anumite aspecte pe care le-ati trecut cu vederea. 

Este mult mai usor pentru un copil sa isi exerseze abilitatile jucandu-se. In acest mod ii puteti observa anumite talente si inclinatii. De exemplu daca il surprindeti jucandu-se cu diferite instrumente muzicale, scotand anumite sunete, este un semn clar ca are o inclinatie catre muzica si ca ar trebui indrumat cand va fi mai mare in acea directie. Acum, insa, daca este atras de jocuri cu masini nu inseamna neparat ca atunci cand va creste va deveni inginer auto. Prin joaca cel mic dobandeste anumite capacitati si isi dezvolta modul de a gandi, memoria, spiritul de observatie. Lasa-ti-va copilul sa isi creeze propria lume in care visele lui prind contur. Lasa-ti-i sa exploreze, sa cerceteze, sa cunoasca, sa invete lucruri noi, sa actioneze liberi, sa nu se simta constransi. Nu le ingraditi imaginatia, caci prin joaca copii descopera cum functioneaza anumite lucruri si invata sa relationeze cu altii. Copilul isi satisface prin joc principalele nevoi: nevoia de a crea, de a fi acceptat, de a cunoaste. In timp ce se joaca copilul isi imbogateste imaginatia isi exerseaza anumite calitati si isi modeleaza personalitatea. Pe masura ce cresc, copii isi schimba modul de a se juca, acesta devenind mult mai complex. De preferat este ca atunci cand, copilul este mai maricel sa aiba ca partener de joaca un adult, pentru ca acesta din urma sa ii poata observa greselile din comportament pentru a le putea corecta si pentru a-i observa in acelasi timp si talentele ascunse. De asemenea, parintii trebuie sa aleaga jucarii potrivite pentru copii lor. Sunt jucarii care ii ajuta sa isi dezvolte gandirea, sunt jucarii care ii ajuta sa isi formeze vocabularul. 

Aveti grija sa le acordati copiilor atentia cuvenita si sa nu ii neglijati, in acest mod legatura parinte-copil devine mai puternica si ei vor simti afectiunea si dragostea voastra daca va puneti putin “ la minte lor” si va jucati impreuna ca o familie fericita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu